Benelli Tornado Tre 1130: Ανεμοστρόβιλος Αισθητικής!

Η Benelli ιδρύθηκε το 1911, όταν η χήρα Teresa Benelli αποφάσισε να ρίξει όλο το κεφάλαιο της οικογένειας σε μια επιχείρηση συντήρησης οχημάτων στο Pesaro της Ιταλίας, ελπίζοντας ότι θα έχουν δουλειά οι έξι της γιοί! Έκτοτε,  μέσα στον αιώνα που ακολούθησε, η εταιρεία κέρδισε πάρα πολλές διακρίσεις και επιτυχίες αν και ακολούθησε την μοίρα πολλών Δυτικών κατασκευαστών και εξαγοράστηκε από την κινέζικων κεφαλαίων και συμφερόντων, Qianjiang το 2005.

1971, Benelli 500 GP, Pasolini Replica

1971, Benelli 500 GP, Pasolini Replica

 

Διατηρώντας το προσωπικό της Benelli και αφήνοντας τον σχεδιασμό και την κατασκευή στο Pesaro, ο συνδυασμός των ασιατικών κεφαλαίων και του ιταλικού design αποδείχθηκε μια πολύ ισχυρή σύνθεση. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή αρκετών νέων μοντέλων Benelli, με την Tornado, αν και όμοια σε εμφάνιση με τις προηγούμενες εκδόσεις της, να έχει πλέον εξελιχθεί σε superbike, διατηρώντας τον σχεδιασμό και την λάμψη της αρχικής έκδοσης, αλλά χωρίς την ιδιόμορφη μηχανική του φύση και όλα όσα αυτό συνεπάγεται…

 

Όταν λοιπόν πρωτοείδα την Benelli Tornado Tre 1130 πέρασα αρκετά λεπτά κοιτάζοντάς την προσεκτικά, μελετώντας ενδελεχώς κάθε της γωνία και κάθε της τεχνολογική επιλογή. Όπως είναι γνωστό, “ο άντρας επιλέγει με το μάτι”… Το Tornado 1130 δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση αυτού του κανόνα! Ένα εντυπωσιακά ελκυστικό σύνολο, με σχεδιαστικές avant-garde επιλογές της Benelli να συνθέτουν μια επιθετικά όμορφηSuperBike. Και είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουν αρκετοί μαζί μου!

 

Ωστόσο, η Tornado δεν είναι μόνο σχεδιαστικά αντισυμβατική. Ο τρικύλινδρος 1130 cc με την ωμή του δύναμη, όταν ανέβουν οι στροφές, ακούγεται περισσότερο σαν μια MotoGP μοτοσυκλέτα παρά σαν μια κοινή street τετρακύλινδρη superbike! Το μοτέρ αυτό αποδίδει 161 ίππους (στο στρόφαλο) στις 10.200 rpm και η μέγιστη ροπή –124 Nm– παράγεται στις 8000 rpm! Εντυπωσιακό σίγουρα! Και η απόκριση γκαζιού: εξαιρετική!

 

 

 

Ο τρικύλινδρος 1130

Ο τρικύλινδρος 1130

 

Προσπαθώντας να καταλάβουμε τις σχεδιαστικές επιλογές της Tornado, παρατηρούμε το πολύ όμορφο μπροστινό fairing, το οποίο σε συνδυασμό με την ψύξη κάτω από την σέλα, δημιουργεί ένα σύνολο με πολύ χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση. Εντυπωσιακοί, χαρακτηριστικοί του μοντέλου, και οι δυο ανεμιστήρες στην ουρά της Tornado! Και κατανομή βάρους. σύμφωνα με την Benelli, σχεδόν 50/50.

Το νέο τελείωμα της ουρας του Tornado

Το νέο τελείωμα της ουράς του Tornado

 

...!

…!

 

 

Benelli Tornado Tre 1130

Benelli Tornado Tre 1130

 

Σαν κληρονομιά από τις αγωνιστικές του καταβολές και το εξατάχυτο κιβώτιο της Benelli, το οποίο συνδυάζεται με τον κινητήρα μέσω ενός ξηρού συμπλέκτη, ο οποίος κουδουνίζει υπέροχα, κλείνοντας πονηρά το μάτι στους απανταχού DesmoRiders και Ducatisti

 

Το βάρος του δεν είναι το καλύτερο της κατηγορίας, με 198 κιλά (στεγνό) αλλά η οδική συμπεριφορά είναι κορυφαία για την κατηγορία. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας είναι πλήρως αναθεωρημένο σε σχέση με την 900 και είναι σωληνοειδές ατσαλένιο, βασισμένο σε πλάκες αλουμινίου.

 

Εξοπλισμένο με την μπροστινή ανάρτηση της Marzocchi, 50 χιλιοστών, και το ExtremeTech πίσω αμορτισέρ, η Tornado αντιδρά ομαλά στις ανωμαλίες του δρόμου αποδεικνύοντας πως είναι κατάλληλη για ένα μεγάλο εύρος χρήσης , ενώ το σύστημα πέδησης είναι (κι εδώ) μια ευγενική προσφορά της Brembo, με ακτινική μονάδα δίσκων 320mm.

 

Με τον υπέροχο ήχο και με την σιγουριά που εμπνέει στο χειρισμό της, η Benelli Tornado Tre 1130 είναι μια πανέμορφη SuperSport δημιουργία. Παρά την αγωνιστική της κληρονομιά, αποτελεί μια πάρα πολύ καλή επιλογή για τον αναβάτη που οδηγά ως επί το πλείστον στο δρόμο και περιστασιακά στην πίστα και θέλει κάτι μοναδικό και χαρισματικό!

 

Σπυρόπουλος Δημήτρης.20 και πλέον χρόνια μοτοσυκλετιστής. Για περισσότερα απο 20 χρόνια ονειρευομαι στους 2 τροχους... και δεσμοδρομικά! Διαχειριστής και ιδρυτικό μέλος των DesmoRiders, σε όλη μου την ζωή ζώ δίπλα σε ιταλικές δημιουργίες. Είτε στους 2 της Μπολώνια, είτε στους 4 τροχους του Μιλάνου (εδω και 3 -πλεον- γενιές...). Καλούς Δρομους σε όλους! Επικοινωνείστε μαζί μου στο Frankie1099@outlook.com.


© Copyright TheItalianJob.gr | All Rights Reserved