To 2004 στο τότε Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης η Fiat φανέρωσε στο κόσμο το δρόμο που θα ακολουθούσε μέσω ενός concept car που έμελλε να μπει στη παραγωγή με ελάχιστες αλλαγές για να αλλάξει για πάντα τη δομή της φίρμας και να την επαναφέρει στα κέρδη μετά από χρόνια προβλημάτων.
Το Fiat Trepiùno, όπως ονομάστηκε το πρωτότυπο που σχεδιάστηκε in house στο Centro Stile και κατασκευάστηκε από το Studio I.D.E.A. έγινε το 2007 αγαπημένο 500 νέας γενιάς που συνεχίζει, ακόμα και μετά από 12 χρόνια στη παραγωγή, να είναι άκρως πετυχημένο ενώ έχει γεννήσει και δύο παραλλαγές του: το πολυμορφικό 500L και το Crossover 500X αλλά και το ταχύτατα και τρομερά pocket rockets Abarth.

Fiat Trepiùno concept 2004
Φέτος ο Ιταλοαμερικανικός όμιλος FCA αποφάσισε να κάνει το ίδιο αλλά με ένα άλλο εικονικό μοντέλο της, το Panda. Έτσι στη Γενεύη παρουσίασε το πρωτότυπο ‘Centoventi‘, σημαίνει εκατόν είκοσι και αναφέρεται στην ηλικία της Fiat, που μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η Fiat θα αντικαταστήσει το πλέον καλοπουλημένο μοντέλο της βάζοντας πλώρη προς ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον.

Η βασική μορφή του Concept Centoventi
Μπορεί ο CEO Mike Manley να λέει το αντίθετο, ‘…Το Centoventi είναι Segment B και το Panda Segment A οπότε τα δύο μοντέλα ποντάρουν σε διαφορετικό κοινό…’ αλλά είναι προφανές πως το Centoventi είναι ουσιαστικά το νέο Panda, υπό τη μορφή concept, και μάλιστα η ίδια η Fiat φρόντισε να το τονίσει (μήπως και δεν το είχε καταλάβει κανείς) βάζοντας ένα ….λούτρινο πάντα στο μέσο του ταμπλό αλλά και με τις πάμπολλες αναφορές στη πρακτικότητα που χαρακτηρίζει το μικρό Fiat σε κάθε του γενιά.

Τα πρόσθετα εξαρτήματα θα μπορεί να τα αγοράσει κανείς μέσω internet και να τα …τυπώνει μόνος του με 3D Printing
Σύμφωνα με τον Olivier François, επικεφαλής της Fiat, ο στόχος του Centoventi είναι ο ‘εκδημοκρατισμός’ της -ηλεκτρικής- αυτοκίνησης, στα χνάρια του πρώτου 500 του 1957 που είχε κάνει προσιτή την αυτοκίνηση σε εκατομμύρια Ιταλών που εγκατέλειψαν τα ποδήλατα και τα μοτοποδήλατα για να μπορέσουν επιτέλους να ταξιδέψουν με τις οικογένειες τους.

Το εσωτερικό είναι από μοντέρνα και οικολογικά υλικά

Η πρακτικότητα ήταν πάντα το ισχυρό όπλο των μικρών Fiat
Το πρώτο βήμα είναι απλό: η διατήρηση του κόστους χαμηλά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το αυτοκίνητο θα διατεθεί με τιμή περίπου 15.000€, άρα σημαντικά φθηνότερο από τον αμιγώς ηλεκτροκίνητο ανταγωνισμό. Ακολουθεί η προσωποποίηση, η στα ελληνικά το customization, αφού ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί με ελάχιστο κόστος να αλλάζει την εμφάνιση του με διαφορετικούς προφυλακτήρες η την οροφή τοποθετώντας ένα Canvas Top η μια μπαγαζιέρα.

Centoventi εκτός δρόμου στα χνάρια του Panda 4X4

Centoventi και για επαγγελματική χρήση
Αυτό που όμως είναι πραγματικά ρηξικέλευθο είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το θέμα ‘μπαταρίες και αυτονομία’ αφού ο ιδιοκτήτης μπορεί να αγοράσει το Centoventi με συσσωρευτές περιορισμένου κόστους και αυτονομία 100χλμ αλλά θα έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει το αυτοκίνητο του και να αυξήσει την αυτονομία του μέχρι τα 500χλμ αλλάζοντας τες με μια μικρή επιβάρυνση, μάλιστα η μία εκ των τεσσάρων μπαταριών δεν απαιτεί καν την επίσκεψη σε συνεργείο για να αντικατασταθεί και είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του.

Το ταμπλό εμπνέεται εμφανώς από το πρώτο θρυλικό Panda
Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο σχεδιάστηκε εξ αρχής για να καλύπτει τις απαιτήσεις για έγκριση τύπου σε ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα δείχνει πως το Centoventi θα είναι ένας πυλώνας πάνω στον οποίο θα χτιστεί η νέα γκάμα της Fiat και αν το Trepiùno μας δίδαξε κάτι είναι πως, όταν βρίσκουν το δρόμο προς τη παραγωγή, οι ιδέες της Fiat αρέσουν στο κοινό και μένουν στην ιστορία.
Νίκος Κουμπής
'Centoventi η: ‘πως το Panda θα αλλάξει τη Fiat’' has no comments
Be the first to comment this post!