Ιδού η πιο ιδιαίτερη F40, η 74049 (Video)

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει να διαχωρίζουμε ανάμεσα στα supercars και μια ιδιαίτερη υποκατηγορία με ακόμα πιο ακραία αυτοκίνητα που καταφέρνουν να κάνουν ακόμα και τις “κοινές” Ferrari και Lamborghini να μοιάζουν της σειράς.
Τα λεγόμενα Hypercars είναι εξ’ ορισμού απλησίαστα ακόμα και για τους περισσότερους έχοντες, παράγονται σε εξαιρετικά μικρό αριθμό αντιτύπων και συνήθως παραδίδονται μονάχα σε επιλεγμένη πελατεία. Αρκετοί θεωρούν ως το πρώτο τέτοιο hypercar την Ferrari 250 GTO, αλλά λόγω του ότι εκείνη γεννήθηκε αποκλειστικά ως Homologation Special, μάλλον θα πρέπει να αφήσει δικαιωματικά τον τίτλο του πρώτου Hypercar στην, κατά 25 χρόνια νεότερη, Ferrari F40.

Ferrari 250 GTO (1962)

Η F40, όπως και η ένδοξη πρόγονος της, εξελίχθηκε με σκοπό τη συμμετοχή στους αγώνες στην κατηγορία του Gr.B και γι’ αυτό ο σχεδιασμός της δεν έλαβε ποτέ σοβαρά υπόψιν του παραμέτρους όπως η άνεση των επιβατών η την ηχομόνωση, παρά μονάχα τις απόλυτες επιδόσεις και το χαμηλό βάρος.
Τελικά η κατάργηση της κατηγορίας αυτής των αγώνων λίγους μήνες μόνο πριν τη παρουσίαση της μας στέρησε μια εργοστασιακή συμμετοχή της Ferrari, ίσως ακόμα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally όπως φημολογούταν έντονα εκείνη την εποχή, αλλά μας άφησε παρακαταθήκη μια ονείρωξη που δεν την αγγίζει ο χρόνος.

Ferrari GTO (1983)

Η επετειακή F40 ήταν η διάδοχος της πανέμορφης GTO, με εσωτερικό κωδικό 288, αλλά ουσιαστικά με την ταχύτατη berlinetta που βασιζόταν στις 308/328 δεν είχε τίποτα κοινό πέραν της βασικής μορφής του κινητήρα, καθώς ανάμεσα τους υπήρξε και το κινούμενο εργαστήριο 288 Evoluzione που εξελίχθηκε στην F40, το τελευταίο αυτοκίνητο που παρουσίασε ο ίδιος ο Enzo Ferrari το 1987, μόλις ένα χρόνο πριν αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο.

Ferrari 288 GTO Evoluzione

Αυτή η ιστορία όμως δεν αφορά την F40 εν γένει, καθώς η δημιουργία της και η εξέλιξης της έχει καλυφθεί πλήρως από πλήθος δημοσιευμάτων, με αληθινά και μη στοιχεία, σε όλο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης. Εδώ θα παρουσιάσουμε μονάχα την F40 με αριθμό σασί 74049, το μοναδικό από τα πρωτότυπα εξέλιξης που έμεινε στην αρχική του μορφή και δεν μεταποιήθηκε σε αγωνιστικό η δεν καταστράφηκε σε δοκιμές.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της F40 η Ferrari δημιούργησε 8 πλήρως λειτουργικά πρωτότυπα που είχαν 5 αεραγωγούς πίσω από τους πίσω τροχούς και διαφορετικές διαμορφώσεις του πίσω τζαμιού, η χαρακτηριστική πίσω αεροτομή είχε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, όπως και οι καθρέπτες.

Από τα αυτοκίνητα αυτά η απολύτως πρώτη F40 που παράχθηκε, με αριθμό σασί 73015, μεταποιήθηκε στην τελική μορφή παραγωγής και ήταν η πρωταγωνίστρια της παρουσίασης από τον Enzo Ferrari στις 21 Ιουλίου του 1987 ενώ οι υπόλοιπες (74045, 74047, 74049, 74327, 75034, 75052 και 76354) παρέμειναν στα γκαράζ αναμένοντας τη τύχη τους. Τελικά, εκτός της “δικής μας” 74049, στάλθηκαν όλες στον Michelotto που τις μετέτρεψε σε F40 LM, GT και IMSA για την συμμετοχή τους στους αγώνες πίστας με ιδιωτικές ομάδες.

Ferrari F40 74049

Η 74049 όμως ήταν η πιο ξεχωριστή όλων των F40. Το αμάξωμα της αποτελούταν από λεπτότερα panels με αποτέλεσμα το βάρος της να είναι μειωμένο κατά 90 ολόκληρα κιλά σε σχέση με τις υπόλοιπες και και ο κινητήρας της δεν ήταν ο “κοινός” F120A των 478 ίππων αλλά ήταν μοναδικός με ξεχωριστό κωδικό F120AB, και αποτέλεσε το πεδίο δοκιμών για τον αγωνιστικό F120B, με αποτέλεσμα να διαθέτει ακόμα πιο ανθεκτικά σωθικά, με στρόφαλο μαγνησίου,  διαφορετική εισαγωγή και μεγαλύτερα turbo της IHI, πιο ανθεκτικό συμπλέκτη και συνολική απόδοση 588 ίππων, 110 παραπάνω από το κανονικό.

Ο κινητήρας F120AB της Ferrari F40 74049

Η 74049 διατήρησε την εξωτερική μορφή των πρωτοτύπων με 5 θύρες απαγωγής αέρα στα πίσω φτερά, 20 αεραγωγούς στο πίσω τζάμι αντί για 11, απουσία τρίτου στοπ φρένων, πίσω φώτα ομίχλης δίπλα στη πινακίδα,  απουσία μπάρας προστασίας στις πόρτες και διαφορετικούς καθρέπτες με βάση στήριξης στο τζάμι και όχι πάνω στη πόρτα.

Παράθυρα από Lexan και διαφορετικοί καθρέπτες στην 74049

Η βασικότερη αιτία όμως για να γλυτώσει η 74049 την καταστροφή ήταν ότι αποτελούσε την προσωπική επιλογή του Enzo, και η μορφή με την οποία ήθελε ο Γέρος να την παρουσιάσει. Οι αλλαγές που έγιναν μεταξύ αυτής και της τελικής έκδοσης παραγωγής υποδείχθηκαν από τους κανονισμούς ασφαλείας σε διαφορετικές χώρες και τις πρώτες νόρμες ρύπων, όμως αυτή ήταν η F40 όπως έπρεπε να είναι: Ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο απόλυτη, ακόμα πιο …GTO.

Αυτή είναι η τελική μορφή της F40 74049, προσέξτε τους διαφορετικούς καθρέπτες με το λεπτότερο μπράτσο

Η 74049 επιλέχθηκε από τον Enzo ως το προσωπικό του αυτοκίνητο, ασχέτως αν δεν την οδήγησε ποτέ λόγω ηλικίας, ήταν η πρωταγωνίστρια σε διάφορα photo shootings και εκτέθηκε στην Έκθεση του Παρισιού το 1987. Ύστερα μπήκε στο Μουσείο της Ferrari όπου την θαύμασε ο κόσμος για περίπου 10 χρόνια, προτού την κάνει δώρο ο Montezemolo στον Buitoni, της βιομηχανίας ζυμαρικών.

Αργότερα πουλήθηκε σε κάποιο συλλέκτη ενώ τη θέση της στην Galleria Ferrari πήρε μια “σωστή” F40 κανονικής παραγωγής.

Πρόσφατα ήταν διαθέσιμη ξανά προς πώληση… παίξτε το Τζόκερ σας, λοιπόν, αλλά προς το παρόν απολαύστε την σε video

Νίκος Κουμπής

 Γεννήθηκα στην Ιταλία... τη μάνα μου την πήγαν στο μαιευτήριο με μια Alfasud, ο πατέρας μου οδηγούσε ένα 124 Sport και ένα 131 Mirafiori, ο αγαπημένος οικογενειακός φίλος είχε μια GTV6 και ένα Uno Turbo i.e. και έζησα το οικονομικό θαύμα της Ιταλίας με τις αμέτρητες 164, Thema και Croma να τρέχουν με 200+ στην Autostrada. Αν δεν γινόμουν αθεράπευτα ιταλόφιλος δεν ξέρω τι θα γινόμουν....


'Ιδού η πιο ιδιαίτερη F40, η 74049 (Video)' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

© Copyright TheItalianJob.gr | All Rights Reserved | Hosting by ComboWeb